Bijna alle vrouwen herkennen het in meerdere dan wel mindere mate: in de overgang wordt de vagina droger. Vaginale droogheid kan – niet alleen in de overgang – echt heel erg vervelend zijn. Het kan jeukende, schrale en branderige gevoelens geven maar ook pijn. Zo erg dat fietsen soms niet meer lukt en vrijen pijnlijk wordt.

Vraag je je af of vaginale droogheid overgaat? Of je langs een arts zou moeten? Hoe dat nu met seks moet de rest van je leven? Wij zetten het voor je op een rij in dit blog.

Waardoor wordt je vagina droger tijdens de overgang?

Het hormoon oestrogeen zorgt voor onze slijmvliezen. Oestrogeen zorgt dat deze goed doorbloed worden en vochtig zijn.

In de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen en dat kan je merken aan je slijmvliezen van je vagina. Deze worden droger, minder goed doorbloed en de wand wordt minder elastisch.

Ook de huid aan de buitenkant van de vagina (schaamlippen) kan droger en minder rekbaar worden waardoor makkelijker wondjes ontstaan.

Soms is de droogheid het gevolg van het steeds dunner worden van weefsels in en rond de vagina. Deze ‘vaginale atrofie’ is iets wat typisch optreedt tijdens de overgang.

Naast droogheid kan vaginale atrofie verder gepaard gaan met pijn, irritatie en pijn bij het vrijen. Bij ongeveer 30% van de vrouwen in de overgang is er sprake van atrofie.

Droge vagina diagram prevalentie

Wat zijn de gevolgen van vaginale droogheid in de overgang?

Een droge vagina kan heel veel ongemak geven in het dagelijks leven zoals we al schreven. Maar het heeft naast ongemak ook andere gevolgen.

Vatbaarder voor infecties

Vrouwen in de overgang worden vatbaarder voor vaginale infecties. Doordat de slijmvliezen veranderen verandert ook het milieu in je vagina.

De zuurgraad (PH-waarde) stijgt, het milieu wordt minder zuur dus en dat heeft gevolgen voor je weerstand in de vagina. Bacteriën en schimmels krijgen zo meer kans en er treden dan ook vaker vaginale infecties op in deze levensfase.

“Tijdens de overgang gaat de weerstand van je vagina omlaag waardoor je vaker last hebt van vaginale infecties”

Gevoeliger voor producten

Het kan zijn dat producten die je al jaren gebruikte voor de overgang, nu opeens irritatie geven. Denk aan zeep, maandverband of glijmiddelen.

Je vagina wordt gevoeliger en kan heftiger reageren op producten met chemische toevoegingen. Vandaar dat goede producten voor de overgang vrij zijn van chemische toevoegingen zoals parabenen.

Gevoeliger in de overgang

In de overgang wordt je gevoeliger voor bepaalde producten

Gaat vaginale droogheid over na de overgang?

Nee, de slijmvliezen blijven lijden onder de lage oestrogeenlevels en zullen altijd droger blijven helaas.

Als je echt last hebt van dunner wordende slijmvliezen (atrofie) dan is het goed te weten dat dit langzaam erger kan worden, je zal het moeten behandelen om dat tegen te gaan. Als je er niks aan doet zal de wand steeds dunner en kwetsbaarder worden. Je huisarts kan je helpen om de beste behandeling te kiezen.

“Let erop dat als de slijmvliezen van je vagina echt dunner worden je een arts bezoekt voor de juiste behandeling”

Een droge vagina in de overgang komt niet altijd door hormoonveranderingen

Nee, niet altijd. Er zijn meer redenen waarom je met vaginale droogheid te maken kan hebben.

Een droge vagina hóeft niet direct overgang gerelateerd te zijn

Soms komt vaginale droogheid door iets heel anders dan de hormonale disbalans, zoals medicatiegebruik of bij vrouwen met bepaalde ziektes zoals diabetes mellitus.

Ook kunnen alcoholgebruik en roken een rol spelen net als stress en oververmoeidheid. Deze laatste twee zijn typische klachten waar vrouwen in de overgang sowieso al vaak mee kampen.

Vaginale atrofie kan ook andere oorzaken hebben

Atrofie in de overgang kan komen door de daling van oestrogeen. Maar er zijn ook andere aandoeningen die vaginale atrofie kunnen veroorzaken.

Zo komt Lichen sclerosis vaak voor in de overgang. De behandeling van Lichen sclerosus is echter essentieel anders dan van ‘normale’ vaginale atrofie. Daarom is het zo belangrijk om de oorzaak van je klachten te weten.

En ook voor Lichen geldt dat het belangrijk is dat dit goed behandeld wordt – het gaat niet vanzelf over namelijk.

Niet alle jeuk en pijn komt van droogheid

Er zijn naast een droge vagina ook andere oorzaken van pijn en jeuk in het vaginale gebied. Het kan ook een schimmelinfectie zijn of huidaandoening zoals eczeem.

Heb je vaginale klachten en ben je in de overgang? Het advies is om altijd even langs de huisarts te gaan om te bepalen wat er aan de hand is. Dan kan je ook de beste behandeling gaan inzetten.

Staat een droge vagina seks in de weg?

Hier is goed nieuws te melden! De vagina wordt wellicht droger maar je vermogen om vochtig te worden bij opwinding blijft onveranderd. Het voorspel wordt wel belangrijker want je hebt de vochtigheid van opwinding echt nodig om seks met penetratie te kunnen hebben.

Seks in de overgang

Je vermogen om vochtig te worden bij opwinding blijft onveranderd en staat seks dus niet in de weg

Neem de tijd om aan die opwinding te gaan werken zodat je vochtiger wordt. Anders kan de seks pijnlijk worden en je kan de vaginawand beschadigen wat nog meer pijn geeft.

Word vooral niet onzeker van het feit dat je lichaam wat meer tijd nodig heeft om klaar te zijn voor seks. Het kan helpen om aan je partner uit te leggen dat het wat langer kan duren voordat je vochtig bent en verzin samen een leuke oplossing hiervoor.

Kies voor zachte en natuurlijke verzorging van je vagina

Het is duidelijk, je vagina verandert in de overgang. Het hoeft geen problemen te geven maar je loopt wel meer kans op vaginale ongemakken. Wij geven je een aantal tips om je vagina zo gezond mogelijk te houden.

In jouw hygiëne-routine is geen plaats meer voor traditionele zeep

Houd rekening met het feit dat je intieme delen kwetsbaarder zijn geworden. Was jezelf niet met traditionele zeep of wasgels want dat werkt infecties én droogte in de hand. De vagina is zelfreinigend, een beetje lauw water en eventueel een speciale intieme zeep volstaan voor de dagelijkse hygiëne.

Ondersteun je vagina met hydraterende producten

Je kan je vagina ondersteunen met vocht inbrengende producten; gels en vaginale tabletten. Zo breng je je vagina weer in balans en heb je minder last van branderigheid en jeuk. Ga voor natuurlijk en vrij van chemische toevoegingen.

Het juiste maandverband maakt een verschil

Als je maandverband nodig hebt, kies dan voor maandverband zonder chemische toevoegingen. Bijvoorbeeld gemaakt van het goed absorberende bamboe. Wissel wel heel regelmatig en gebruik het alleen als het echt noodzakelijk is.

Welk ondergoed draag jij?

Ondergoed draag je direct op je huid en het heeft daarmee een effect op de huid rondom je vagina én je vaginale milieu. Je kan verschil maken door het juiste materiaal ondergoed te dragen.

Zorg ervoor dat je daarbij elke vorm van synthetisch ondergoed en te strakke broeken vermijdt. Deze kunnen een broeierige omgeving creëren en dat is een groeibasis voor schimmels.

Het lingeriemerk ‘Pavone’ heeft zich helemaal op de gevoelige vagina gestort. Ideaal voor vrouwen in de overgang. Ze maken hun ondergoed met 3-lagige bamboekruisjes. Het is niet irriterend, zacht als zijde en absorberend. En voor velen ook belangrijk: supervrouwelijk.

Pavone bamboe lingerie

Speciaal ondergoed voor de gevoelige vagina: het bestaat

Heb vaak seks maar nooit droge!

Het lijkt tegenstrijdig, maar door regelmatig te vrijen kan je de intensiteit van de symptomen van vaginale droogheid verminderen. Seks geeft vochtigheid en doorbloeding en dat is goed voor de vagina!

Kijk uit dat je niet met een te droge vagina seks hebt. Je vagina is kwetsbaar en er kunnen makkelijk scheurtjes ontstaan. Zorg voor een goed voorspel. Als extra hulpmiddel kan je ook een glijmiddel gebruiken. Maar kies wel voor één zonder parabenen.

Roken en je vagina: een slechte combinatie

Roken is slecht voor de doorbloeding in alle weefsels, ook voor de huid en het vaginaal slijmvlies. Je snapt het advies waarschijnlijk al.

Wat kan een arts voor je doen?

Een arts kan heel veel betekenen bij vaginale klachten. De oorzaak kan zo uiteenlopend zijn en daarmee ook de juiste behandeling. De arts kan ook vaststellen of er geen ernstigere oorzaak achter de pijn en jeuk zit.

Als er sprake is van atrofie dan is die goed te behandelen met een hormonale crème. Daarmee maak je de wand wat elastischer en dikker waardoor die minder kwetsbaar wordt.

Atrofie is niet te genezen overigens. Als je stopt met de hormooncrème dan komt de atrofie ook weer terug.

“Het is belangrijk om vaginale klachten juist te diagnosticeren – zeker bij atrofie. Alleen zo kan de juiste behandeling gekozen worden”

Tot slot

Vaginale droogte kan behoorlijke gevolgen hebben voor de levenskwaliteit. Belangrijk is om er vooral niet mee te blijven lopen.

Er zijn gelukkig hele goede producten beschikbaar die je kunnen helpen bij een droge vagina in de overgang. Maar let er op dat alleen een arts kan bepalen wat bij jou de droogte, jeuk of irritatie veroorzaakt en indien nodig een passende behandeling kan voorstellen. Bij twijfels: ga dus naar je huisarts.

En wat betreft de seks, laat droogte geen spelbreker zijn. Mooie aanleiding wat nieuwe ideetjes in te brengen in het voorspel toch? En de juiste keuze voor een glijmiddel kan hier ook een uitkomst bieden. Neem je tijd, betrek je partner erbij en onthoud wel: pijn hoort er NOOIT bij.

Meer weten over droogheid? Lees dan ook het blog ‘5 gebieden van je lichaam die droger worden in de overgang’.

Dit blog verscheen in gewijzigde vorm ook op de website van EstroCare - Dé Menopauzespecialist

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Door gebruik te blijven maken van de site ga je hiermee akkoord.