De overgang, alle vrouwen krijgen ermee te maken. Maar wat praten we er weinig over zolang we niet in de overgang zíjn. Daardoor herkennen we vaak de symptomen niet en dat kan tot behoorlijk vervelende situaties leiden zowel op het werk als in de privé-sfeer. Situaties die een stuk minder vervelend hadden kunnen zijn … als je maar wist waar je op had moeten letten.

Toch is het niet zo moeilijk om te weten of je in de overgang bent. Nieuwsgierig naar jouw overgang? Lees dan vooral verder!

“De overgang begint nooit voor je 50e”

Dit idee leeft onder veel vrouwen en ook onder veel hulpverleners. Ook populair trouwens: zolang je menstrueert kan je niet in de overgang zijn. Dit zijn twee van de vele mythes die bestaan rondom de overgang.

Dat is jammer want al dit soort aannames kan leiden tot heel vervelende situaties. Situaties die een stuk minder vervelend hadden kunnen zijn … als je maar wist waar je op had moeten letten.

En dan zit je ineens thuis met een burn-out

Sanne (48) had tot haar veertigste een goed leven. Een leuke man, twee kinderen waarmee het goed ging en een fijne baan als afdelingshoofd in een ziekenhuis. Op een gegeven moment sliep ze steeds slechter. Ze werd steeds geprikkelder en keek op tegen de vergaderingen op haar werk.

Ze voelde zich onzeker en ging twijfelen over beslissingen waar ze eerder nooit over na hoefde te denken. Haar man en kinderen merkten het ook. Ze had een kort lontje en kon zomaar ontploffen over de dagelijkse rommel in huis.

“Ze voelde zich onzeker en ging twijfelen over beslissingen waar ze eerder nooit over na hoefde te denken”

Op advies van haar man ging ze naar de huisarts. Na enkele gesprekken met hem en met de bedrijfsarts werd geconstateerd dat ze waarschijnlijk een burn-out had als gevolg van haar intensieve baan. En zo kwam Sanne thuis te zitten …

De overgang kan het niet zijn, toch?

Sanne was tegen die tijd 45 en menstrueerde nog. Wel wat heftiger en wat onregelmatiger maar ja, ‘dat kan ook door stress komen’. En met je 45e kon het de overgang toch niet zijn – Sanne had namelijk ook geen last van opvliegers – dus niemand die daaraan had gedacht.

Gemiddeld is een vrouw in Nederland 51 jaar als ze het moment van menopauze bereikt. Dit houdt in dat je dan een jaar niet meer hebt gemenstrueerd. De overgang is de periode rondom dit moment en begint al jaren vóórdat de menstruatie definitief wegblijft. Juist in deze periode staan hormoonschommelingen heel erg op de voorgrond en dit geeft een ontzettend breed scala aan mogelijke klachten.

“De overgang is echt voor elke vrouw anders”

De overgang is écht voor elke vrouw anders. Er zijn vrouwen die nergens last van hebben en er zijn er die niet meer kunnen functioneren door de hormoonschommelingen. Ook verschilt het per vrouw welke klachten op de voorgrond treden.

Opvliegers zijn welbekend en worden makkelijk herkend als bij de overgang horend. Maar stemmingswisselingen, concentratieverlies, onzekerheid en gejaagdheid komen ook heel erg veel voor. In de spreekkamers van de gynaecoloog over overgangsklachten gaat één op de drie consulten over dit soort klachten.

Met begrijpen van de overgang komt begrip en komen oplossingen

Sanne werd al snel helemaal niet meer ongesteld. Een vriendin opperde dat ze wellicht toch in de overgang was en ze besloot een overgangsconsulent te bezoeken. Hier kreeg Sanne uitleg over wat de overgang teweeg kan brengen. Bij haar was het effect van de hormoonschommelingen vooral geestelijk terug te zien. In samenwerking met de overgangsconsulent leerde ze vooral ook hoe ze daar mee om zou kunnen gaan.

De ervaring van Sanne laat juist zien hoe belangrijk het is dat de overgang als mogelijke oorzaak wordt meegenomen bij zowel fysieke als mentale klachten. Wellicht viel het werk Sanne helemaal niet te zwaar maar waren het de hormoonschommelingen die haar uit haar evenwicht haalden.

Het begrijpen van wat er in haar lichaam gebeurde gaf in ieder geval veel rust voor Sanne. Ze vond het een opluchting dat ze door de hormoonschommelingen zo van slag was geraakt en dat ze niet hoefde te twijfelen aan haar werk of gezin. Ook zij hadden veel baat bij de wetenschap dat de stemmingen van Sanne daaraan te wijten waren.

Ben jij in de overgang?

Hoe weet je of je in de overgang bent? Is er een medische test die je kan laten doen? Helaas is die er niet … geen goede in ieder geval. Er wordt dan vaak via een bloedtest gekeken of het hormoon FSH hoog is. Maar dit is bij álle vrouwen boven de 40 sowieso al hoog. Het zegt niet veel dus.

Het is beter te kijken naar menstruatiepatronen en klachten en in welke mate deze ‘passen’ bij de overgang. Dit helpt je uiteindelijk in te schatten in welke mate je klachten aan de overgang te wijten zijn en in welke mate niet.

Dus ben je boven de 40 en krijg je last van onbegrepen gezondheidsproblemen? Neem dan in ieder geval de overgang mee in je overwegingen. Zo kan je op zoek naar de juiste behandeling die je verder helpt!

Een enigszins gewijzigde versie van dit artikel verscheen eerder in de vorm van een gastblog dat wij schreven voor planethealth.nl om aandacht te vragen voor de overgang.

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *