Ik blijf mij verbazen over wat ik meemaak als overgangsconsulent. Ze zeggen dat de overgang voor elke vrouw anders is en dat blijkt inderdaad in mijn praktijk! Iedere vrouw heeft haar eigen verhaal.
Ik deel graag een paar verhalen van cliënten die ik gezien heb op mijn spreekuur. Zo wordt het wellicht wat duidelijker wat ik doe als overgangsconsulent en of overgangscoaching ook voor jou wat zou kunnen betekenen.
Inhoudsopgave
Het beroep Overgansconsulent
Als overgangsconsulent zie ik vrouwen die in de overgang zijn. Als je bij mij komt dan breng ik jouw overgang in kaart: in welke fase zit je en hoelang zal de overgang nog duren voor je? We bespreken de klachten waar je hulp bij wilt om vanaf te komen en per klacht bekijk ik welke rol de overgang speelt. Vervolgens maken we een plan om van die klachten af te komen.
Vaak is het prioriteiten stellen een belangrijk onderdeel hierbij want veel klachten hebben met elkaar te maken. Als je eerst het juiste oplost, gaan andere klachten vaak meteen ook over.
Mijn beroep is echt fantastisch, aan overgangsklachten is zoveel te doen namelijk. Maar je moet wel de invloed van de overgang herkennen om de juiste aanpak van de klachten te kiezen. En dat maakt mij ook anders dan andere hulpverleners: ik bekijk alles vanuit de overgang. En ik weet hoe divers de overgang zich kan uiten, er kunnen zóveel verschillende klachten mee gemoeid gaan.
Maar de overgang is ook weer niet de oorzaak van alles. Is de overgang niet de oorzaak van de klachten dan zal ik doorverwijzen want mijn expertise zit echt alleen op overgangsgebied. Heel specialistisch dus!
Verhaal Astrid: onbegrepen rugpijn
Astrid kwam bij mij toen ze al ruim een jaar niet meer menstrueerde. Een sportieve, stoere vrouw. Duiken was haar passie vertelde ze. In het dagelijks leven was ze IC-verpleegkundige. En dat werken ging eigenlijk niet meer zo lekker sinds de overgang. “Tijdens een dienst moet ik geregeld even op de grond gaan liggen,” zegt ze, “ik heb zo’n vreselijke pijn in mijn rug. Mijn duikspullen kan ik niet meer dragen, ik ben bang straks helemaal niet meer te kunnen duiken.”
Haar vraag: kunnen deze rugklachten aan de overgang liggen? Zelf kan ze dat eigenlijk niet geloven maar omdat ze alles al heeft geprobeerd wil ze deze mogelijkheid toch onderzoeken.
Aan het einde van het eerste consult lijkt de rol van de overgang meer dan duidelijk. Omdat op leefstijlgebied Astrid eigenlijk alles al doet of geprobeerd heeft gaat ze een afspraak maken bij haar huisarts om hormoontherapie te bespreken.
Als ik Astrid weer zie zijn alle klachten weg. Ze heeft hormoontherapie gekregen van haar huisarts en de pijnen zijn weg. Ze barst in huilen uit. Was ik maar eerder gekomen zegt ze. Dan had ik eerder geweten dat de overgang dit teweeg kan brengen en had ik veel gerichter een oplossing kunnen zoeken.Â
Dit hoor ik vaker. Een overgangscoach is nog niet zo bekend. Vaak hebben vrouwen al lang gelopen met hun klachten voordat ze bij mij komen.
Verhaal Katharina: al 20 jaar opvliegers
Katharina kwam bij mij na aandringen van haar zus. Ze kwamen samen op mijn spreekuur.
Katharina is 65 en al sinds haar 46e niet meer ongesteld. Maar de overgang is er voor haar nog steeds. “Ik heb zoveel opvliegers,” zegt ze. “Ze zijn er elke dag, zelfs als ik relaxt op de bank TV zit te kijken. ’s Nachts word ik er wakker van. Mijn moeder had het ook; die heeft tot haar dood op haar 86e last van opvliegers gehad en mijn zussen hebben het allemaal ook.”
Ik vraag haar of er wel iets veranderd is in die 20 jaar. “Oh zeker,” zegt Katharina, “ze zijn minder heftig geworden. Ze zijn zo erg geweest dat ik wel gedacht heb erin te blijven maar dat is nu niet meer zo. En ik ben ze ook meer gaan accepteren. Blijkbaar hoort dit nu bij mij. In de winter is het soms zelfs wel lekker zo een opvlieger als ik buiten aan het fietsen ben. Lekker warm 😊. En ik heb ook meer grip op wanneer ze komen. Na een sigaretje kan ik er vergif op innemen. En ook als ik stress heb komen er veel meer.”
We bespreken wat opvliegers zijn en welke invloed voeding en leefstijl hierop hebben. En we gaan uitgebreid alle mogelijke behandelingen tegen opvliegers langs.
Als ik haar vraag of ze wat aan het consult gehad heeft zegt Katharina zeer zeker. “Weet je, het was heel fijn om het er een keer over te hebben. En interessant te horen waar die opvliegers vandaan komen. En ik vind het een geruststellende gedacht dat er zoveel behandelopties zijn, daar wist ik echt niks van. Voor nu laat ik alles zo, het is dragelijk en het belemmert me niet.”
De zus van Katharina zit er heel anders in, zij trekt de opvliegers juist helemaal niet. Zij slikt nog steeds hormonen maar wil die graag afbouwen. We bespreken hoe ze dat het beste aan kan pakken en wat ze kan doen als de opvliegers toch weer terugkomen.
Verhaal Janine: is het de schildklier of de overgang? Of allebei?
Janine had een consult aangevraagd en bij haar aanmelding al duidelijk aangegeven dat er bij haar ook schildklierproblematiek speelde. Dat is belangrijke informatie voor mij.
Janine spreek ik online. Ze menstrueert nu een jaar niet meer. Ik vraag haar naar haar klachten. “Ik ben wanhopig,” zegt ze. “Het is soms zo erg dat ik het leven niet meer zie zitten. Ik ben zo moe. Ik ga met mijn kind naar bed. ’s Nachts word ik wakker van het zweten en de opvliegers en in de ochtend wil ik mijn bed niet uit. Ik wil wel sporten maar ik kom niet voorruit. Op mijn werk ben ik opvliegend en geïrriteerd en die twee dagen dat ik nog maar werk vallen me eigenlijk te zwaar.”
Dit soort heftige klachten kunnen bij de overgang horen maar kunnen ook aan de schildklier liggen.
Ik vraag haar wanneer ze voor het laatst de instelling van haar schildkliermedicatie heeft laten controleren. De overgang kan die beïnvloeden namelijk. Dat wist Janine niet. Haar bloed was al een tijdje niet meer geprikt geeft ze aan.
We spreken af dat ze eerst naar haar behandelend arts gaat om de schildklierwaardes te checken en ook te melden dat ze in de overgang zit zodat daar rekening mee kan worden gehouden. Wij gaan daarna verder met de klachten die over blijven. Het heeft geen zin om overgangsklachten te gaan aanpakken zolang de schildklier ontregeld is leg ik haar uit.
Janine vond het consult heel waardevol ook al konden we niet meteen met een plan aan de slag. “Het was heel fijn om alles te kunnen vertellen en de rol van de overgang als mogelijke oorzaak mee te nemen.” Veel behandelaren denken niet aan de overgang of weten er niet alles vanaf is haar ervaring.
Verhaal Katja: moet ik geen overgangs-test doen?
Katja geeft aan dat ze het gewoon eens fijn zou vinden te praten over de overgang. Ze menstrueert al een hele tijd onregelmatig en ze vermoedt dat het de overgang is. Qua klachten gaat het allemaal wel. Eigenlijk wil ik graag weten wat er eigenlijk gebeurt in de overgang en of ik daar nu wel of niet inzit zegt ze.
Dat is een vraag die vaak langskomt. Hoe weet je nu of je in de overgang zit?
“Volgens mijn collega’s moet je een test doen,” zegt Katja, “is dat zo?” Dat kan ik meteen ontkrachten. Een test is zinloos bij een vrouw boven de 40 leg ik uit. Het hormoon dat gemeten wordt (FSH) is bij alle vrouwen hoog van die leeftijd – ook bij diegenen die nog niet in de overgang zijn.Â
Aan het einde van het consult zegt Katja heel erg geholpen te zijn. “Ik wist zoveel nog niet,” zegt ze. “Al die kleine onbegrepen klachtjes die aan de overgang blijken te liggen. Zoals die onzekerheid die ik nu vaker voel of die overgevoeligheid voor mijn crème die ik al jaren gebruik. Ik vind het heel erg fijn dat ik die dingen nu kan plaatsen. En ik wist ook niet dat de overgang uit fases bestaat. Nu weet ik waar ik zit qua overgangsfase en wat er nog gaat komen. Heel erg fijn”.Â
Omdat haar klachten haar verder niet hinderen laten we het bij één consult. Hiermee is ze voldoende geholpen voor de rest van haar overgang verwacht ze.
Verhaal Ina: hoe kom ik zonder hormonen van mijn opvliegers af?
Ina heeft opvliegers. “Hier wil ik vanaf,” zegt ze. “Maar ik ga niks slikken!”
Dat sluit mooi aan bij mijn basishouding. Bij alle klachten ga ik als overgangsconsulent eerst kijken wat we met voeding- en leefstijlveranderingen kunnen bereiken.
Samen bespreken we Ina’s overgang en haar opvliegers. Ik geef haar een lijst mee die ze een week gaat bijhouden en dan zien we elkaar weer.
“Ik ben erachter,” zegt ze meteen bij binnenkomst, “Het is de spa-rood. Elke keer als ik die drink heb ik een opvlieger en ik dronk dat de hele dag. Sinds ik het laat staan zijn de opvliegers zoveel minder!:Â
Het is niet de eerste keer dat ik er met een vrouw achterkom dat de trigger van de opvliegers zo iets simpels blijkt te zijn.
Maar vaker is het niet zo simpel. Ik heb ook legio verhalen van vrouwen die volgens de perfecte leef-en voedingsadviezen voor de overgang leven en nog steeds stikken van de opvliegers. Gelukkig zijn er dan nog zoveel behandelmogelijkheden die we langs kunnen gaan. Samen komen we eruit!
Â