Over Mij

Terugkerend thema: gezondheidszorg

Mijn naam is Nynke Wiersma. Ik ben 49 jaar en woon met mijn man en dochter van 6 nu, na jaren randstad, in het mooie Nuenen. Mijn beroep is BIG-geregistreerd overgangsconsulent, maar dit beroep heb ik niet altijd gehad. De gezondheidszorg heeft wel altijd centraal gestaan in mijn werkende leven.

Na mijn opleiding als HBO-verpleegkundige heb ik als verpleegkundige gewerkt waarna ik ben overgestapt naar het bedrijfsleven met blijvende focus op de gezondheidszorg. De laatste jaren heb ik als klinisch specialist bij verschillende medische technologiebedrijven gewerkt.

Op een bepaald moment zag ik de impact van de overgang steeds meer om me heen. Vriendinnen en collega’s worstelden echt met hun klachten in hun dagelijks leven. En verassend genoeg vonden zij het vinden van hulp voor die klachten heel erg moeilijk.

Het gevolg? Ze bleven ermee doorlopen of ze vonden halve oplossingen waarmee het probleem niet grondig opgelost werd.

Specialisatie tot overgangscoach

Geraakt door hoe de overgang zó’n impact kon hebben op vrouwen, heb ik mij gespecialiseerd tot overgangscoach (Post-HBO opleiding Breederode Hogeschool tot gediplomeerd overgangsconsulente). Een uitgebreide opleiding waarin alle facetten van de overgang aan bod kwamen. En met elke lesdag groeide mijn interesse in dit vakgebied.

Wat is hierin nog veel te leren en te ontdekken, de overgang is nog zo jong. We komen pas een paar generaties in de overgang, eerder overleed je als vrouw al namelijk voordat je de overgangsleeftijd bereikte.

En wat is er maatschappelijk nog veel te doen, de overgang is verre van een wijdverbreid onderwerp! En dat is jammer want daardoor is de impact van de overgang op een vrouwen leven heftiger dan zou hoeven.

Direct na mijn opleiding ben ik mijn praktijk gestart. Ik help vrouwen om van hun overgangsklachten af te komen en dat is een fantastisch beroep. Want aan overgangsklachten kan je heel veel doen en vaak relatief makkelijk. 

Toch bleef ik vrouwen tegenkomen voor wie de hulp complexer was. Vrouwen voor wie de opvliegers niet overgingen bijvoorbeeld, geen medicatie hiervoor (meer) konden gebruiken en alles al geprobeerd leken te hebben.

Ik ben toen de opleiding Cognitieve Gedragstherapie voor Opvliegers en Nachtzweten gaan volgen. Middels dit bewezen en geprotocolleerde programma bied ik nu groepstherapie aan voor vrouwen met overgangsklachten na borstkanker of aan vrouwen die langdurig klachten houden.

Naast het doen van consulten voel ik ook de missie om de overgang beter op de kaart te zetten. Zodat steeds meer vrouwen bekend gaan zijn met deze levensfase en daarmee ook weten dat overgangsklachten er niet bij hoeven te horen.

Ik spreek dan ook graag voor groepen op evenementen en ik ben ook actief om de overgang op de werkvloer bespreekbaar te maken

Verder ben ik ook mede-eigenaar van het bedrijf EstroCare. Een website met uitgebreide informatie en producten geheel gericht op de overgang.

Met passie zet ik mij in om vrouwen te ondersteunen in de voor velen zeer uitdagende periode van de overgang. Ik help je graag!

Nuenen Vincent van Gogh beeld

Praktijk De Overgangsspecialist

Je bent van harte welkom in mijn praktijk in het mooie ‘Van Gogh dorpje’ Nuenen of bij Lein vrouwenzorg in Son.

Praktijk De Overgangsspecialist is makkelijk bereikbaar voor cliënten in Eindhoven, Best, Veldhoven, Helmond, ‘s-Hertogenbosch en omstreken. Voor de deur kan je gratis parkeren.

Kom je van verder en/of wil je liever zonder te reizen je consult doen via beeldbellen? Dat kan natuurlijk ook. De afspraken vinden dan plaats via een beveiligd platform en je kan je smart phone, tablet of computer gebruiken zonder software te hoeven installeren.

Boek jouw consult Contact
Nuenen Vincent van Gogh beeld